Tag Archives: internet-marketing

Pinterest can be your trump card in Social Media Marketing!

 

 

It’s true guys. In year 2014, social media has seen emerging platforms which are more e-commerce conversion centric.

 

Pinterst  E commerce strategy

 

As per the report of Shopify, one can easily think of importance of pins now a days. If you analyse this info-graphic than you can see antiques & collectibles are doing really awesome on Pinterest. Any business which uses quality pictures of its product and services can do great.

I had just started it analyzing it for one of my client which deals in online wedding cards and has great collection of beautiful wedding invites. I have recently started its business account with Pinterest. There is a lot of work to do with it. But you can go and see it once. In my next post I will discuss with you how to work with Pinterest.

Advertisements

How to get country specific Google search results from your local IP?

Most of the time, you need to understand multiple geographic markets for specific keywords research. There is a simple way to do it. Let’s follow these steps for a keyword: “wedding card designs” and learn this technique.

  •  Type “wedding card designs” for normal Search in Google.com

 

 

Properly see  this image to understand in difference in search for organic and paid search results.

Top organic result is from a blog and Paid search result from an online wedding cards shopping portal

  • Now in next step, we would like to fetch results from US Google search
  • For this you need to write given command in the end of URL received in first Google search (&gl=us)
  • This will pop up results form US market

p2Now see command entered in URL in an ellipse which show us a different organic and paid search results.

You can also see currency of paid image is in local currency(cent) of search results.

This is simple command to remember for everyone and check world wide Google results.

I hope you like this post, stay focused and stay tuned with me.

 

 

 

Basic SEO tips for multiple locations

This is a new topic for most of newbies in SEO Industry. Do you know how your site is performing in organic search results (Google) world wide for same keywords? Let’s take an example for an e-commerce site dealing in Online wedding cards www.sevenpromises.com

For this experiment we will choose a long tail Keyword: Radha Krishna Wedding Cards and we test it for 3 locations.

  • India
  • UK
  • US

See screenshot for India:

 

Image

 

For UK (How to search UK results from Indian IP?)

 

Image 

For US (How to search for US results from Indian IP?)

Image

Now, If we analyse these results then we will get to know that for same keyword string organics search results are varying in India & UK and remain same for US(Luckily).

Now basic question is “What are the factors which determine change in SEO results? ”

As per various expert of SEO Industry, I am summarizing them here.

1. CCTLD extensions (Country level domain extensions like .in, .uk .us)

Because of this reason, most of the e-commerce sites keep country level domains with them.

2. Server location (Website data location)

3. Back link source sites extensions (Like a link from http://www.abc.uk will help in organic search results of UK )

These three are main factors behind search result variations. Other than this one can count upon language of content on site, address on website and country specific content onsite.

This was basic overview on this topic, we will discuss every factor in detail in coming posts.

Keep yourself tune with me.

 

Advance SEO Tips for Ecommerce

advanced-seo-tips-for-ecommerce-sites

SEO: Question & Answer(Basics)

Question 1. What Is Spider?
Answer. A browser- like program that downloads web pages.

Question 2. What is Crawler?
Answer. A program that automatically follows all of the links on each web page.

Question 3.What is Indexer?
Answer. A program that analyzes web pages downloaded by the spider and the crawler.

Question4.What is Keyword Frequency?
Answer. Keyword frequency means the number of times a keyword phrase or keyword appears with in a web page. The more times a keyword or keyword phrase appears within a web page, the more relevance a search engines are likely to give the page for a search with those keywords or key phrase.

Question 5. Keyword Prominence?
Answer. Keyword prominence refers to how prominent keywords are within a web page. It is recommendation to place important keywords at the start or near of a web page, starting of a sentence, TITLE or META tag.

Question 6. Keyword Proximity ?
Answer. Keyword proximity refers to the closeness between two or more keywords. It is better to have keywords placed closer in a sentence.

Keyword proximity examples:
Example 1: How Keyword Density Affects Search Engine Rankings.
Example 2: How Keyword Density Affects Rankings In Search Engine.
In above example, if someone searched for “search engine rankings,” a web page containing the first sentence is more likely to rank higher than the second.
The reason is because the keywords are placed closer together.

Question 7. What are supplemental results?
Answer. Supplemental results are filtered by search engines in order not to spam users with similar pages that exist on one site or on several sites. That is why even though supplemental results are retrieved together with the main results, they are viewable only if you choose to look at them. (Or) filtered results that are similar to the ones already shown.

Question 8. What does “organic search results” mean?
Answer. It is the same as “natural search results”. This is the opposite to paid listings.

Question 9. What is Page Rank?
Answer. Page rank is a number between 0 and 10 which indicates the importance of a website in the eyes of Google. It is the system invented by Larry Page (one of Google’s founders) and one of the reasons that Google was so successful in showing the most relevant results to the searcher. Page rank today is only one out of the 250 factors that Google is using to rank websites.

Question 10.What is Link building?
Answer: Link building is the most popular off-Page SEO method. Basically by building external links to your website, you are trying to gather as many ‘votes’ as you can so that you can bypass your competitors and rank higher. For example if someone likes this article and references it from his/her website or blog, then this is like telling search engines that this page has good information.

 

%d bloggers like this: